Рафал албанских провокација: Црква, Медвеђа, Ниш, центар Краљева – шта је следеће?

Рафал албанских провокација

Рафал албанских провокација

У само два дана рафалом провокативних потеза и изјава Албанци покушавају да присвоје велики део српске територије и промене историју.

rs.sputniknews.com

У само два дана рафалом провокативних потеза и изјава Албанци покушавају да присвоје велики део српске територије и промене историју. Иако је таква реторика последњих година веома популарна код косовских Албанаца, овог пута опасне идеје долазе и из других извора.

Председник Албаније Иљир Мета прогласио је Медвеђу, општину на југу Србије, албанском територијом, притом оптужујући Србију за расељавање Албанаца.

Мета је то рекао на свечаности приликом доделе титуле „Витез реда Скендербег“ политичком активисти из Медвеђе Мухарему Саљихуу. Како је рекао, та награда  припада свима који су одлучили да остану, да пруже отпор, да не напусте домове предака.

Албански председник, тим речима је нескривено, позвао Албанце у Медвеђи да се супротставе Србији, вероватно у складу са албанским недосањаним сном о отимању територије три српске општине коју називају Прешевском долином.

И док је Мета био „скроман“ један албански спортиста је у присвајању српских територија отишао још даље, на север.

Албанац Енвер Идризи, некадашњи светски шампион у каратеу, осим Медвеђе, албанским градом прозвао је и Ниш, нудећи да у тим градовима финансира изградњу споменика Скендербегу.

Он је то изјавио за један швајцарски лист наводећи да споменик Скендербегу треба да постоји „свуда где има Албанаца“.

Осим што пропагира идеју Албаније до Ниша, овај Албанац рођен у Македонији неретко велича припаднике терористичке такозване Ослободилачке војске Косова.

А да ни на Космету Албанци не мирују сведочи последњи у низу срамних потеза којим су покушали да присвоје остатке срушене православне цркве у селу Суво грло код Србице.

Како је казао мештанин села Суво грло Рајко Томашевић, поред пута који води до сакралних остатка цркве посвећене Светој Богородици у том селу постављен је знак на ком на албанском и на енглеском језику пише „Наша црква“. Тим знаком само је настављен атак на српске светиње који већ дуго траје. 

Још један догађај изазвао је бурне реакције иако још увек није сигурно да ли је реч о грешци или пак жестокој провокацији.

На апликацији „Гугл мапа“ Атлетски стадион крај Ибра у центру Краљева изненада је добио албанско име.

И док су сви околни објекти и улице исписани српским латиничним писмом, на „Гугл мапи“ је стадион означен албанским писмом као „Stadium Gjergj Kastriot Skenderbeu”, односно као „Стадион Ђурађ Кастриот Скендербег“ по српском борцу против османских освајача којег су Албанци присвојили као свог националног хероја.

Уколико није грешка, чини се да глад Албанаца за српском територијом расте невероватном брзином.