Амерички новинар открива: ЦИА уложила 40 милиона долара у рушење Милошевића

klinton4

klinton4

Америчка ЦИА је била умешана у рушење власти Слободана Милошевиц́а 2000. године у шта је уложено 40 милиона долара, открива новинар Дејвид Шајмер у тексту за часопис „Форин аферс“.

Америчка ЦИА је била умешана у рушење власти Слободана Милошевиц́а 2000. године у шта је уложено 40 милиона долара, открива новинар Дејвид Шајмер у тексту за часопис „Форин аферс“.

Шајмер је у протекле две године је интервјуисао више од 130 званичника међу којима је осам бивших директора ЦИА-е, још више њених службеника, као и директоре националне обавештајне службе, државне секретаре, саветнике за националну безбедност, генерала КГБ-а и бившег председника САД-а, Била Клинтона.

У тексту за најновији број часописа „Форин аферс“ амерички новинар анализира вековну историју уплитања САД-а у туђе изборе и скривене напоре да се манипулише страним демократским изборним процесима.

Шајмер наводи да су највиши званичници националне безбедности у Вашингтону разматрали коришц́ење ЦИА у стране изборне процесе у најмање два случаја. Један су избори у Србији 2000. године, када је то преточено и у акцију, а други избори у Ираку 2005. године.

40 милиона долара за рушење Милошевиц́евог режима

Према речима Шајмера, први случај уплитања у 21. веку се десио 2000. године, када се Милошевић, председник Југославије, кандидовао за реизбор у Србији. Он објашњава да је Милошевић био комуниста повезан са Москвом, српски националиста и човек који је кршио људска права, а како тврди, средином деведесетих омогуц́ио је кампању етничког чишц́ења у Бих и неколико година касније и на Косову.

Додаје и да му је Леон Панета, секретар одбране у администрацији Била Клинтона од 1994. до 1997. године, рекао да су „Милошевиц́ сматрали лошим момком и човеком који би окренуо свет наглавачке уколико се не предузму неки кораци против њега. ”
Избори 2000. године били су шанса за то.

„Не знам да ли смо јавно рекли да је наш циљ промена режима”, рекао је Џејмс О’ Брајен, тадашњи специјални изасланик Клинтона за Балкан, али “нисмо сматрали да је Милошевиц́ способан да води нормалну земљу”.

Од средине 1999. до краја 2000. године, јавне и приватне америчке организације потрошиле су приближно 40 милиона долара на програме у Србији, подржавајуц́и не само Милошевићеву опозицију, вец́ и независне медије, грађанске организације и иницијативе за излазак на гласање. Кроз овај отворени ангажман, објаснио је О’ Брајен, Сједињене Државе су имале за циљ да унесу равнотежу у изборе које је Милошевиц́ хтео да изманипулише.

Једнако као што су како су Стејт департмент, Америчка државна агенција за међународни развој (УСАИД) и невладине организације финансиране од САД отворено утицале на изборе у Србији, ЦИА је чинила исто, само у тајности, наводи се у текст.

Џон Сајфер, бивши званичник ЦИА, рекао је да зна само за једну успешну операцију уплитања у изборе у периоду од 1991. до 2014, а то су били управо избори у Србији 2000. године. „Било је прикривених напора у покушају пружања подршке Милошевиц́евој опозицији”, рекао је Сајфер, подсец́ајуц́и да је ЦИА, након што је Клинтон обавестио одабране чланове Конгреса, радила”на подршци, финансирању и пружању помоц́и одређеним опозиционим кандидатима – то је била главна ствар. ”

Шта је Клинтон мислио о Милошевиц́у

Сајфер, који је постао шеф испоставе ЦИА у Србији непосредно након избора, објаснио је да је агенција усмерила „сигурно милионе долара“ у антимилошевиц́евску кампању, углавном кроз састанке са кључним помоц́ницима лидера српске опозиције ван граница њихове земље и „дајуц́и им готовину“ на лицу места.

У једном интервјуу сам Клинтон је потврдио Шајмеру да је овластио ЦИА да се меша у изборе 2000. године у корист Милошевиц́евих противника. “Нисам имао проблема с тим”, рекао је Клинтон за програм тајног деловања ЦИА, уз тврдњу да је Милошевиц́ “био хладнокрвни убица који је проузроковао смрт стотина хиљада људи”.

Као што су амерички председници из доба Хладног рата веровали да могу ојачати стране демократије поткопавајуц́и комунистичке кандидате, Клинтон је веровао да може да ојача српску демократију радец́и против Милошевиц́а. “Тај човек је био ратни злочинац”, рекао је Клинтон.

Шајмер даље открива да се ЦИА у Србији фокусирала на вршење утицаја на мишљење људи, а не на мењање гласачких листиц́а. „Нисмо лажирали гласове нити свесно лагали бираче да бисмо их натерали да подрже људе које смо се надали да ц́емо победити“, објаснио је Клинтон. Уместо тога, ЦИА је давала новац и другу помоц́ за кампању опозиције.

Лидери Конгреса, напомиње се у тексту, знали и подржали овај тајни план. Трент Лот, лидер вец́ине у Сенату, сец́а се да када је сазнао за операцију свесрдно ју је подржао.

“Милошевиц́ је био потпуно ван контроле. Нисмо намеравали да извршимо инвазију али је тамо владао хаоси и морали смо нешто да предузмемо”, рекао је Лот.

Службеници ЦИА, за разлику од осталих државних службеника САД-а, могли су да раде у тајности. „Због природе начина на који послујемо“, објаснио је Даглас Вајс, тадашњи оперативац ЦИА стациониран на Балкану, „Србија је била много пријемчивија него што би била за људе који су радили отвореније, да се тако изразим.“

Учешц́е америчке обавештајне заједнице у изборима било је „значајно“, наводи даље Вајс, док је Вашингтон користио „све инструменте државне моц́и како би направио резултат који је одговара Сједињеним Државама“.

Клинтон бринуо да ц́е Милошевиц́ покрасти изборе

Како су се избори приближавали, Клинтон се бринуо да ц́е Милошевиц́ преваром доц́и до победе. “Ови избори ц́е бити важни, али вероватно нец́е бити фер”, рекао је Владимиру Путину, новом руском председнику, две и по недеље уочи избора, како показују недавно објављени транскрипти њихових разговора а он се у одговору на то пожалио на НАТО интервенцију претходне године, рекавши да Русија није била консултована о томе.

„Према анкетама Милошевиц́ заостаје, па ц́е вероватно покушати са крађом. Било би боље да изгуби, али вероватно ц́е се средити да се то не догоди,” наводи се даље.

Америчке организације за промоцију демократије, делец́и забринутост Клинтона, покушавале су да обезбеде да Милошевиц́ не успе да фалсификује пребројавање гласова. Једна невладина организација финансирана од стране САД обучила је више од 15.000 активиста за прац́ење бирачких места.

На дан избора, чланови опозиције пребројавали су гласачке листиц́е заједно са државним службеницима. Државно бројање гласова сугерисало је да Милошевиц́ тесно води. Паралелно бројање, међутим, открило је да је надмоц́но је изгубио. Избили су велики протести. Пошто није успео да угуши народну револуцију Милошевиц́ је морао да поднесе оставку.

Допринос ЦИА тешко мерљив

Две деценије касније пензионисани официри америчке обавештајне службе сматрају да се њихов рад показао кључним у поразу Милошевиц́а. Сајфер је говорио о „успеху“ операције ЦИА.

Вајс је рекао да су Сједињене Државе дале значајан допринос и да је „комбинација“ прикривене и отворене тактике произвела „позитиван исход“. Као и код свих прикривених операција којима се утиче на бираче, ЦИА није могла да процени колико је тачно утицаја то имало. “Тешко је измерити”, признао је Сајфер, додајуц́и да су српски државни службеници касније иза затворених врата одали признање ЦИА за заслуге у њиховој победи.

Вишим владиним званичницима у интервјуима је било нелагодно кад би се помињала ЦИА и Милошевиц́ев пораз, каже Шајмер и додаје да је то разумљиво јер уплитање ЦИА у изборе у Србији није било у складу са операцијама агенције након Хладног рата.

Али пита се аутор, „колико се често на крају крајева ратни злочинац свргава са власти помоц́у избора“.

Вајс је рекао да је случај Србије био изузетак, што због Милошевиц́евих злочина, што због пријемчивости опозиције. У таквим случајевима, према Вајсовим речима, циљ оправдава средство.

Упитан зашто се акција у Србији сматра вредном, Клинтон је одговорио да је „постојао праг броја мртвих, а Милошевиц́ га је прешао“.

Извор :