5. ПАШТРИК-КОШАРА: поља смрти Др.Јуришевића…

србомрзац

србомрзац

Шерон Вергис (новинар) о др Јуришевићу: „„Он иде у патроле и убија Србе у борби… При крају (мисије) „слуђен“, улази у састав Америчких специјалних снага и извиђа Српске положаје, потом извештава америчку команду.

ФБР ФЕЉТОН (6/6 делова– скраћена верзија)

Пише: Миодраг Новаковић

Шерон Вергис (новинар) о др Јуришевићу: „„Он иде у патроле и убија Србе у борби… При крају (мисије) „слуђен“,  улази у састав Америчких специјалних снага и извиђа Српске положаје, потом извештава америчку команду.

Његове информацију наводе НАТО бомбе на циљеве и убијају око 400 Срба… Присуствује бруталној ликвидацији заробљених Срба од стране ОВК, и одобрава их… Србе назива „болешћу“… Каже да је првог Србина убио у „самоодбрани…““

Др Јуришевић (који ових дана води интензивну кампању у Аустралији за легализацију еутаназије, која у Аустралији али и у већини цивилизованих земаља представља кривично дело) описује у својој књизи властито искуство у убијању рањених и беспомоћних (односно како он сам каже- „лакоћу убијања“), који су били поверени његовој „лекарској бризи“: „То и није било тако тешко, како би већина људи мислила. Да то нисам урадио ватреним оружјем, за оне које сам убио, то би била обична „еутаназија. Али зато што то нисам радио морфином, већ пиштољем, људи кажу да је то страшно…“

CraigJurisevic: „Ја нисам ратовао са терористима као што ти тврдиш. Ја сам учествовао заједно са ОВК и Специјалним америчким снагама у операцијама против Српске паравојске…“

Овај горњи (скраћени) опис ратних и хуманитарних злодела, који је сам др Јуришевић обезбедио у бројним интервјуима Западним и Албанским медијима, интернет форумима, и обелоданио у својој књизи „Крв на мојим рукама“- је нешто што би др Јуришевић ових дана најрадије „гурнуо под тепих“.

Након публиковања своје књиге „Крв на мојим рукама“, и консеквентним претњама- што легалним акцијама и истрагама званичних органа, што директним претњама од стране Српских грађана који су изгубили своје најмилије у косовском рату 1999, током кога се др Јуришевић отворено борио као члан терористичке ОВК- Др Јуришевић би сада најрадије да прикрије од јавности тај прљави део своје личне биографије, и да у први план истакне своју „хуманитарну-лекарску“ мисију у конфликту.

Али као што ћемо видети у следећим поглављима, све је више доказа да др Јуришевић није био никакав хуманитарац, већ један обичан авантуриста, крвожедни убица, и  албански плаћеник. Уосталом поред његове болесне жеље да се јавно окити „ратним трофејима“ и о томе често „баљезга“ на разним интернет форумима- о његовим злоделима сведоче и његови дојучерашњи терористички саборци…

——————————————

У Мају 1999 др Јуришевић напушта рад у међународној хуманитарној организацији у Кукешу и одлази на фронт да се бори против Српских снага у оквиру терористичке ОВК- наводно због претњи након откривања корупције у болници, али тај аргумент не држи воду, бар не према тврдњи потпарола „Атлантског батаљона“ ОВК, Уке Лушија, који је ту „дилему“ објаснио логичним питањем „Ако се није осећао безбедан у Кукешу, зашто није онда сео у авион и вратио се у Аустралију?“.

Др Јуришевић одлази на фронт у друштву и организацији мистериозног команданта ОВК, извесног доктора, кога је упознао у кукешкој болници. У претходним наставцима сам документовао присуство више албанских и страних доктора на североистоку Албаније, у периоду непосредно пре, и у току Косовског конфликта. Један од водећих ОВК команданата и координатор за Албанију је био др Шаип Муја, за кога сам и иницијално посумњао да је он био тај који је „врбовао“ и одвео на фронт „плаћеника“ др Јуришевића.

Ипак, анализирајући изјаве ОВК сабораца др Јуришевића и неких албанских медија, сазнајемо да је др Јуришевић стигао у ОВК логор Хелшан у пратњи  ОВК команданта под именом Хосни Хоџа.

Да ли је Хоџа тај исти мистериозни доктор кога је др Јуришевић срео у Кукешу, или је један од многобројних доктора (под претпоставком да је и он лекар?), који су боравили на потезу Паштрик, Кукеш, Бурел у припреми за „злочин столећа“- насилну крађу људских органа из тела живих или полуживих Српских заробљеника!?

Верујем да би др Јуришевић о томе могао штошта да каже. Уосталом и он је један од „тих лекара“, који су напустили незбринуте пацијенте у избегличкој болници у Кукешу, и посветили се „раду“ у оквиру терористичке ОВК!?

Као што сам већ напоменуо, др Јуришевић је сам себе најбоље инкриминисао у бројним интервјуима разним медијима. Свакако један од најдетаљнијих описа „ратничке прошлости“ др Јуришевића у време Косовског конфликта, он је дао албанском магазину „Експрес“, новинару Флори Бруки. Тај извештај сам пронашао публикован у марту ове године на www. ukalbanians.net (дакле интернет гласилу албанске емиграције у Великој Британији).

Он у изјави новинару Бруки наводи, да не само што се придружио са оружјем у руци терористичкој ОВК, него и да је, након што се уверио у расуло, кукавичлук и недостатак тренинга међу албанским борцима, преузео иницијативу и организовао њихов тренинг у најмање три ОВК логора у ратној зони. Брука цитира речи др Јуришевића: „Тренирао сам војнике у Хелшану, потом Кахану, а касније и на Паштрику.“

Током интервјуа др Јуришевић наставља опис својих „лекарских активности“ унутар територије Србије: „Био сам део патрола иза Српских линија. Учествовао сам у патролама у северо-источом делу Косова. Са једном патролом сам се пробио до места Кушнин, 4 км иза Српских линија“.

Он овде наводи  да су том приликом три добровољца ОВК из Немачке погинули у борби, и да су касније двојица страдали од нагазних мина. Један од његових бивших “сабораца” се присећа да је др Јуришевић учествовао у најмање пет патрола иза Српских линија…

Др Јуришевић затим описује своје претходно војно искуство: „„Веома сам искусан “ловац” из Аустралије, али сам такође годину дана био у саставу израелске војске у оквиру „Медевак“ тима„“.

Његову војну „експертизу“ из Израела потврђују и најмање три учесника са „Форума Легије странаца“, где др Јуришевић воли да гостује- што из разлога хвалисања својим ратним искуством са Косова, што из разлога продаје своје књиге (у референцама се налази линк на садржај те оригиналне дискусије).

Као што видимо из ове оригиналне дискусије, најмање три учесника овог форума оптужују др Јуришевића не само као плаћеника који је ратовао у оквиру ОВК, већ га један и отворено назива терористом. Следи превод тог дела дискусије:

Scouser: „Интересантно је сазнати како је један аустралијски хирург, који је обучаван у ратничким вештинама од стране Израелске армије, завршио као војник албанске ОВК…“

DadoX: „Доктор-авантуриста  који се борио заједно са терористима је боравио на Косову и Метохији 1999.“

RMD: „Било би добро сазнати како се тај израелско-војно тренирани лекар, касније борац ОВК,  одлучио да се прикључи резервном саставу Аустралијске војске, и какве је то све ефекте имало на њега?“

Овде сам посебно издвојио дискусију са овог форума Легије странаца, јер поред тога што га као плаћеника и терористу оптужују други „колеге плаћеници“, др Јуришевић овом приликом није могао да суздржи своју људску сујету и адолесцентну жељу за „самодоказивањем у друштву опасних момака“, тако да је сам обезбедио необориво сведочанство о правим разлозима свог приступања терористичкој ОВК и активном учешћу у убијању југословенских војника , Српских војника и цивила.

“Његовом следећом изјавом падају у воду сви његови покушаји да себе прикаже као лекара-хуманитарца, и тврдња да је оружје „носио само за самодбрану!“ Уосталом ево копије оригиналне изјаве др Јуришевића са форума Легије странаца:

Craig Jurisevic: „Ја нисам ратовао са терористима као што ти тврдиш. Ја сам РАДИО заједно са ОВК и Специјалним америчким снагама у ОПЕРАЦИЈАМА против Српских снага…“ (оригинал на доњем снимку са форума Легије странца)

Ове речи које је изрекао сам др Јуришевић најбоље сведоче о његовој правој улози у Косовском конфликту. Он једноставно више и не спомиње своју наводну хуманитарну лекарску мисију, и у први план ставља улогу страног војног плаћеника.

Поред припадника форума Легије странаца, ове наводе потврђује и више бивших сабораца др Јуришевића из редова терористичке ОВК. Један од њих, извесни Л. Соули доводи др Јуришевића у везу са терористичким нападом на теренско возило Војске Југославије у рејону Кошаре, и консеквентно убиство више припадника ВЈ.

Originally Posted by L.souli 07-10-2010:  These are foreigners in the battle of Koshare. Those are french and british guys. I dont know what is their background, but can be some form of foreign legion and parachute regiments since they were sent to help the UCK. The guy in swiss camo pants is Craig Jurisevic-a surgeon from Australia…(http://www.militaryphotos.net/forums/showthread.php?182466-Albanian-Army-and-territorial-units-engage-Serbian-Special-forces-in-1999!!!/page2&p=5063290#post5063290)

Лекар или војни инструктор и плаћеник на страни терористичке ОВК?

Овде бивши ОВК терориста Л. Соули описује видео снимак заседе возила ВЈ у рејону Кошаре 19 маја 1999, којом приликом је убијено више припадника ВЈ као и један „руски добровољац“ (према тврдњи ОВК).

Соули тврди да су већина терориста који су учествовали у овом мучком нападу на теренско возило ВЈ били страни плаћеници. Он овде посебно издваја име др Крега Јуришевића, кога и описује искључиво као једног од страних плаћеника.

Интересантно је да су након моје најаве ових детаља присуства др Јуришевића на инкриминисаној локацији Кошара у мају 1999, овај део дискусије и оригинални албански видео клип са „Јутјуба“ напрасно уклоњени. Ипак ја сам сачувао копију оригиналне дискусије, а видео снимак сам учитао на посебан диск… Ево превода на Српски- описа тог видеа:

Л. Соули, 7-10-2010: „Ово су страни плаћеници у битци за Кошаре. То су француски и енглески момци. Нисам сигуран за шта су тачно специјалисти, али претпостављам да су нека врста Легије странаца и припадници падобранске регименте, с обзиром да су послати овде да помогну ОВК. Тип у камуфлажним швајцарским панталонама је Крег Јуришевић, хирург из Аустралије…“

У наставку дискусије Соули доводи Јуришевића у везу са другим британским плаћеником Ендијем Финијем, са којим се др Јуришевић сликао више пута у рејону планине Паштрик.

Соули у оквиру дискусије на овом „војном форуму“ прилаже и три фотрафије страних плаћеника, где посебно издваја др Јуришевића и Енди Финија.

craig jurisevic and andey finey pastrik
craig jurisevic and andey finey pastrik

У средини са наочарима за сунце др Јуришевић (момак у „швајцарским камо панталонама“) негде на планини Паштрик. До њега десно британски плаћеник Енди Фини, колега у злочину против Срба. Око њих шиптарски терористи…

Из свега овог је очигледно да је др Јуришевић у току свог „боравка“ на косовском ратишту био углавном у друштву страних плаћеника, и према властитом признању- добровољно се придружио Америчким специјалним снагама. Да би потом у улози америчког обавештајца наводио НАТО бомбардере на Српске циљеве. У претходно цитираном интервјуу „Аустралијанцу“, др Јуришевић „комотно“ прихвата одговорност за све жртве тих напада, дозвољавајући могућност да је приликом тих напада било и масовних цивилних жртви.

У претходним наставцима сам документовао неке од тих ваздушних удара НАТО снага по Српским положајима, за које постоје посредни докази да је у њиховом извршењу учествовао др Јуришевић. Ти напади су довели до губитка људских живота и тешких рањавања, како међу нашим војницима, тако и међу цивилима– Ево пар непосредних описа НАТО напада који су се одиграли у време боравка др Јуришевића на Косовском ратишту, где је према властитом признању „радио“ у улози НАТО „локатора“ Српских циљева. Следе изводи из интернет медија “Православни Срби” и Википедије:

Два стратегијска бомбардера Б-52, који носе по 49 тона убојитих средстава, 30. маја туку наше положаје у источном делу села Планеја у два налета. Око поднева два Б-52 су у исти мах изручили смртоносни терет на простор 300х300 метара. Зачула се ужасна детонација, као да је експлодирала атомска бомба. Бу,бу,бу,бу… ођекивало је док се тло померало. Село је збрисано. Подигао се димни стуб пречника 1,5 до 2 км. Од кућа су остале гомиле камења и цигли. Земља је спржена као у неком катастрофалном пожару. Борци који су били на суседним положајима кренули су у помоћ. Док су извлачили повређене стално је по њима дејствовала авијација. Повређена су два борца који су извлачили рањене. Било је изузетно тешко извући рањене и осакаћене испод рушевина. Требало их је ручно откопати уз стално дејство авијације. Рањени су пребацивани на гранама, шаторским крилима и вратима. Из рушевина су их извлачиле и жене – добровољци Слађана Миленковић, која је неколико дана погинула, и Марина Јелић. За то време, у два налета, јаке снаге терориста, њих 400-500, кренуле су у напад. Приликом напада авиона Б-52 погинуо је један борац а двадесет их је рањено.

——————————————

Током ноћи између 10. и 11. маја НАТО авијација је бацила касетне бомбе на војнике ВЈ који су нападали ОВК позиције испод Раша Кошареса, убивши 8 војника и једнога официра а ранивши преко 40. То је омогућило ОВКу да одбије снаге ВЈ са те позиције на почетну…

УЋК на албанску границу
УЋК на албанску границу

Др Јуришевић други с лева- као добровољни припадник терористичке ОВК јединице, негде на Албаснко-Југословенској граници…

Новинар новозеландског „Хералда“, Шејн Гилкрист, у свом чланку из јула 2010 под насловом „Моралне дилеме у магловитом рату“, управо и потврђује наводе да је др Јуришевић непосредно учествовао у овом злочиначком бомбардовњу приликом ког је страдало најмање неколико десетина грађана тадашње СР Југославије: „Он (др Јуришевић) је чак мапирао позиције Српских снага, његово координате су наводиле НАТО ваздушне ударе за које верујемо да су убили око 600 људи, за које он (др Јуришевић) признаје да неки вероватно нису ни били војници.“

Др Јуришевић такав лични став о „моралности“ убијања других, па чак и невиних сам појаснио у својој књизи „Крв на мојим рукама“, користећи се цитатом  из Басанијеве књиге „Венецијански трговац“: „Да би остварили велику правду- дозвољено је да учинимо и малу неправду.“(Surgeon at arms). Оваква тврдња др Јуришевића потпуно уклања сваку сумњу да се овде ради о веома неморалној особи, која је спремна да погази не само све моралне принципе, већ и Хипократову заклетву, коју је „потписао“ оног момента када је постао лекар!?

——————————————-

На крају овог дела мог фељтона, послужићу се цитатом из чланка Курира из августа 2010 под насловом „Аустралијски хирург убијао косовске Србе да би им помогао“, који је базиран на сведочанствима страних медија и аутобиографским белешкама др Јуришевића:

„Крег Јуришевић, хирург из Аделаиде, са оружјем у руци, борио се на Косову 1999… Детаљно је описао како је рањенике на Косову током 1999, убијао да би им, како тврди „прекратио муке“, наводећи да није убијао само Србе, него и рањене Албанце, којима је, како је навео, требало прекратити муке…“